Perhatian

Hadis Nabi Muhammad s.a.w :

"Satu umrah ke satu umrah menghapuskan dosa di antara keduanya, dan haji yang mabrur tiada balasan baginya melainkan syurga."
Blogger TIDAK menyediakan atau menganjurkan apa-apa pakej UMRAH mahupun pakej pelancungan bentuk lain. Sebarang maklumat yang di paparkan di sini adalah sekadar pandangan serta panduan mengikut pendapat admin dan pembaca jika ada pengunjung yang mengalami apa-apa kerugian akibat membaca blog ini adalah menjadi tanggungjawab pembaca itu sendiri. Sebarang komen dalam hal berkaitan umrah back packer adalah di alu-alukan bagi membantu rakan taulan melaksanakan UMRAH secara termurah, bagaimanapun janganlah komen yang boleh menyinggung perasaan mana-mana pihak. Terima kasih dan berkunjunglah selalu ke blog ini.

Malaysian Ringgit Calculator

Carian

Follow by Email

Selasa, Februari 26, 2013

UMRAH (sunat atau wajib )

JOMUMRAH sama-sama kita mengerjakan UMRAH dengan cara yang murah dan jimat. Anggaran perbelanjaan tidak melebihi RM2999.00 Jom sama sama kita mengerjakan Ibadat UMRAH tampa mengambil untung dengan menggunakan syarikat penerbangan tambang murah. Sewa bilik sederhana yang boleh di cari di Mekah atau Madinah dan pengangkutan di Mekah dan Madinah secara bijaksana.1- HAJI & UMRAH SAMA-SAMA WAJIB MENURUT MAZHAB SYAFIE. NAMUN, ADA MAZHAB LAIN YG BERPENDAPAT, MENGERJAKAN UMRAH ADALAH SUNAT SAHAJA.

2- UMRAH JUGA DIKENALI SEBAGAI HAJI ASGHAR (KECIL), MANAKALA HAJI ITU SENDIRI DIKENALI SEBAGAI HAJI AKBAR (BESAR). KEWAJIPAN UMRAH LEBIH RENDAH SEDIKIT TAHAPNYA BERBANDING DGN HAJI YG MERUPAKAN SALAH SATU RUKUN ISLAM.

3- DALIL WAJIB HAJI: DARIPADA ABU HURAIRAH RA BERKATA: RASULLULAH SAW TELAH MENYAMPAIKAN KHUTBAH KEPADA KAMI DENGAN KATANYA: “WAHAI SEKELIAN MANUSIA! SESUNGGUHNYA ALLAH SWT TELAH MEWAJIBKAN KAMU SEMUA MELAKUKAN HAJI, MAKA HENDAKLAH KAMU SEMUA MELAKUKAN HAJI”. KEMUDIAN SEORANG LELAKI BERTANYA: “ADAKAH TIAP-TIAP TAHUN WAHAI RASULLULAH”. RASULULLAH SAW DIAM TIDAK MENJAWAB, SEHINGGALAH LELAKI TERSEBUT MENGULANGI SOALAN TERSEBUT SEBANYAK TIGA KALI, KEMUDIAN BAGINDA SAW BERSABDA: “JIKALAU AKU KATA YA NESCAYA IA AKAN MENJADI WAJIB (TIAP-TIAP TAHUN) DAN TENTU SEKALI KAMU SEMUA TIDAK MAMPU”. 

             Baca seterusnya
Catat Ulasan

Catatan PopularRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Visitor Umrah Persendirian