Perhatian

Hadis Nabi Muhammad s.a.w :

"Satu umrah ke satu umrah menghapuskan dosa di antara keduanya, dan haji yang mabrur tiada balasan baginya melainkan syurga."
Blogger TIDAK menyediakan atau menganjurkan apa-apa pakej UMRAH mahupun pakej pelancungan bentuk lain. Sebarang maklumat yang di paparkan di sini adalah sekadar pandangan serta panduan mengikut pendapat admin dan pembaca jika ada pengunjung yang mengalami apa-apa kerugian akibat membaca blog ini adalah menjadi tanggungjawab pembaca itu sendiri. Sebarang komen dalam hal berkaitan umrah back packer adalah di alu-alukan bagi membantu rakan taulan melaksanakan UMRAH secara termurah, bagaimanapun janganlah komen yang boleh menyinggung perasaan mana-mana pihak. Terima kasih dan berkunjunglah selalu ke blog ini.

UMRAH PERSENDIRIAN

Sememangnya ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak mengikut pakej dari mana-mana travel agen. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej TA di samping sedikit faktor lain.

Wujudnya group whatapps atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload pada 31 ogos 2014 telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua hari sahaja UP whatsapp tersebut telah mencapai tahap maksima bil ahlinya. "Umrah Persendirian G2" di tambah bagi menampung jumlah yang terus meningkat. Walau bagaimanapun G2 juga akan menghampiran jumlah maksima.

Ahli UP yang sedia ada akan mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, mereka akan membawa bersama pasangan dan juga anak-anak.

Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.

Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya. Telegrem sememangnya tidak popular dan tidak mesra pengguna masa ini tetapi ia dapat menampung jumlah ahli sehingga 200 orang. Telegram akan di minati di masa akan dating, insyaallah.

Jika anda pembaca semua berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat beragama Islam serta berumur 18 tahun ke atas bolehlah menghantar email menyatakan hajat itu kepada email : umrahsenang@gmail.com

Sekian terima kasih

Malaysian Ringgit Calculator

Carian

Memuatkan ...

Follow by Email

Rabu, April 17, 2013

SENARAI BARANG –BARANG YANG PERLU BAWA KE TANAH SUCI

JOMUMRAH sama-sama kita mengerjakan UMRAH dengan cara yang murah dan jimat. Anggaran perbelanjaan tidak melebihi RM3000.00 Jom sama sama kita mengerjakan Ibadat UMRAH tanpa mengambil untung dengan menggunakan syarikat penerbangan tambang murah. Sewa bilik sederhana yang boleh di cari di Mekah atau Madinah dan pengangkutan di Mekah dan Madinah secara bijaksana.

CHECKLIST BARANG –BARANG YANG PERLUD IBAWA KE TANAH SUCI SEMASA MENGERJAKAN UMRAH

Kalau perlu sila print.

Nama Jamaah  :                                                                                                senarai alatan umrah

Item
Senarai barang-barang
Jemaah lelaki
Jemaah perempuan
Tandakan (̬ /)
Jamaah pakej
Jamaah pakej
Jamaah pakej
Jamaah  backpacker
1
Kain ihram
2 pcs
1 pc
-

2
Tali pinggang
1 utas
-

3
Baju melayu
2 helai
1helai4
Baju kemeja (t-shirt)
4 helai
1 helai5
Singlet berlengan dan berzip
4 helai
-6
Kain pelikat
4 helai
2 helai7
Seluar panjang
2 helai
1helai8
Tuala kecil
1 helai
-
1 helai
-

9
Stoking
4 psg
2 psg10
Selipar (pastikan jari-jemari boleh nampak)
1 psg
1 psg11
Kasut biasa di pakai dlam flight)
1 psg
1 psg12
Buku doa(kecil) & surah yassin
1
-13
Penyangkut baju 5
5
-14
Ubat-ubatan(ubat batuk/sakit tekak/
Strepsil/cirit-birit/vicks/vitamin c
Ikut keperluan masing-masing seperti di Malaysia.
Tidak sakit – tak perlu

15
Sarung beg/jaring
1
-
1
-

16
Set gantung kecil, pengetip kuku
1
-
1
-

17
Beg sejadah kecil
1
-
1
-

18
Uncang kasut
1
-
1
-

19
Alat cukuran
1
-
1
1

20
Alat2 mandian
1
-
1
1

21
Sabun mandi
1
-
1
1

22
Krim bibir dan tumit
1
-
1
1

23
Marker pen(jika perlu)
1
-
-
-

24
Telefon bombit & charger
1
1
1


25
Kamera
1
1

-

26
Telekung sembahyang
-
-
4 helai
2 helai

27
Mini telekung
-
-
2 helai

28
Baju kurung
-
-
3 psg
2 psg

30
Jubah biasa
-
-
3 psg
2 psg


Baju tidur dan seluar panjang
-
-
2 psg
1 psg

31
Stoking tawaf & saie
(bertapak tebal)
-
-
3 psg
2 psg

32
Sarung tangan
-

3 helai
2 helai

33
Jubah seluar Singlet berzip
 (untuk keselamatan)
-
-
2 helai

34
Pakaian dalam wanita
-
-a
SecukupnyaPerhatian:
Jangan masukkkan barangan logam,cecair yang melebihi 100ml/gm kedalam beg galas atau beg yang dibawa bersama kedalam pesawat. Masukkkan kedalam beg pakaian. Digalakan menanda beg besar dengan reben pengenalan berwarna atau mengantung gambar sendiri.(lamination plastic).
Catat Ulasan

Catatan PopularRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...